UWV: Zo bent u een aantrekkelijke werkgever voor de jongere generatie werknemers

Om aantrekkelijk te zijn voor de volgende generatie werknemers is het belangrijk om te begrijpen wat jongeren waardevol vinden in een baan, volgens Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur bij UWV. Haar inzichten, afgeleid van diverse onderzoeken over jonge arbeidskrachten, bevatten waardevolle lessen:

1. Doorgroeikansen
Jongeren hechten, in tegenstelling tot de meesten die van baan wisselen, niet alleen waarde aan salaris; ze hechten ook veel belang aan carrière-opties. Ze willen weten of er mogelijkheden zijn om zich bij een werkgever te ontwikkelen. Stilstand zien ze als een stap terug en constante ontwikkeling is hun streven.

2. Impactvol werk 
Generatie-Z (12-26 jaar oud) hecht – meer dan voorgaande generaties – waarde aan werk dat de samenleving ten goede komt. Ze willen betrokken zijn bij sociale, maatschappelijke of milieugerelateerde vraagstukken en verlangen dat hun werk impact heeft.

3. Erkenning en beloning 
Jongeren halen hun identiteit gedeeltelijk uit hun werk. Hoewel ze zich bewust zijn van hun persoonlijke en professionele groei, ontvangen ze niet altijd de erkenning die ze verdienen. Regelmatige erkenning van prestaties en doelen is dan ook belangrijk, gezien hun nog beperkte ervaring op de arbeidsmarkt.

4. Ontwikkelingskansen 
Deze jongeren hebben langetermijndoelen en zoeken uitdaging. Ze streven naar voortdurende groei en leren gedurende hun loopbaan. Als er geen perspectief is voor ontwikkeling, zullen ze snel ergens anders kijken voor nieuwe uitdagingen.

5. Coaching voor groei 
Jongeren willen bij voorkeur met ondersteuning van leidinggevenden op de carrièreladder klimmen. Feedback en coaching zijn voor hen waardevol. Als werkgever dient u als coach te fungeren en jongeren te helpen grote doelen te vertalen naar haalbare stappen. Dit bevordert zowel hun werk als hun persoonlijke ontwikkeling, wat ook de algehele doorstroom binnen uw bedrijf kan stimuleren.

Lees het volledige artikel van het UWV hier.