Nieuwe methode 'van Activering naar Werk' gepresenteerd door Patijnenburg en Vitis Welzijn

Donderdagmorgen 25 september is in Naaldwijk de nieuwe methode ´van Activering naar Werk´ gepresenteerd. Een vooruitstrevende Westlandse aanpak waarbij twee organisaties elkaar vonden in een gezamenlijk doel: mensen van vrijwilligerswerk naar betaald werk helpen.

Patijnenburg en Vitis Welzijn ontwikkelden samen deze vernieuwende methodiek. Startvraag was hoe vrijwilligerswerk is in te zetten om de opstap naar betaald werk te vergroten voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. In een handzaam boekje beschrijven zij de methodiek, voor iedereen in het sociaal domein die op dezelfde manier aan de slag wil om kandidaten duurzaam verder te helpen.

Het eerste exemplaar van het boekje werd in ontvangst genomen door wethouder Vreugdenhil, die bij de overhandiging direct de het verzoek kreeg om een ambassadeursrol te vervullen. Hij accepteerde deze uitdaging met enthousiasme: “Het is prachtig om te zien hoeveel vertrouwen in elkaar de mensen achter deze methodiek hebben. Ze zien de mens in de ander en proberen hen aan hun droombaan te helpen. Ik ga me daar sterk voor maken en roep iedereen op hetzelfde te doen”. 

Aanjagers van de pilot zijn Mariëlle Brok van Vitis Welzijn en Ella de Munnik van Patijnenburg. “Mooi van de nieuwe aanpak is dat je mensen die door omstandigheden aan de zijlijn staan weer op weg kunt helpen. Je ziet ze groeien, dromen omzetten in acties en de regie over hun leven terugpakken. Het is prachtig om daar aan bij te dragen.”, aldus de Munnik. Brok voegt daar aan toe: “Sowieso geeft samenwerken met elkaar als professionals en met kandidaten, zoveel energie! Het is een cliché maar 1+1 is hier echt 3. Laat het denken in hokjes en procedures los en ervaar wat er gebeurt als je samen de mens centraal stelt.”. Tekenend voorbeeld hiervan was de aanwezigheid van Said, zelf lange tijd werkzoekend maar inmiddels door dit project aan het werk. Hij kreeg van zijn werkgever vrij om bij de presentatie aanwezig te zijn en nam een warm applaus van de aanwezigen in ontvangst.

 

Op de foto staan: Ella de Munnik, Mariëlle Brok en Wethouder Piet Vreugdenhil van gemeente Westland (fotograaf: George Ongkiehong)