Mustafa Kader (statushouder): "Bij Kubo kan ik aan mijn toekomst bouwen"

Hij is nog maar ruim twee jaar in Nederland. En toch is het Mustafa Kader als statushouder gelukt om een stageplaats te bemachtigen bij Kubo, het bedrijf van zijn eigen keuze! In dit interview vertelt hij hoe hij hierin is geslaagd; een succesverhaal.

 

Goed opgevangen

“Na enige tijd in het AZC in Ede te hebben doorgebracht ben ik met mijn gezin met 2 kleine kinderen een jaar geleden in Wateringen terecht gekomen. Wij wonen met veel plezier in dit mooie dorp en zijn ook heel goed opgevangen door de omgeving. Wij houden echt van de Westlanders en willen hier graag blijven”, vertelt Mustafa in zeer goed verstaanbaar Nederlands. “Mijn vrouw en ik willen hier graag voor ons en onze kinderen een toekomst opbouwen. Voor mij betekent dat het volledig meedoen in de maatschappij. Daarom ben ik al meteen begonnen met vrijwilligerswerk, door mij in te zetten voor andere vluchtelingen kon ik ook daadwerkelijk wat voor anderen betekenen.” Daarnaast is hij al vroeg begonnen met het leren van de Nederlandse taal. Die beheerst hij nu op A2 niveau, voldoende voor de inburgering, maar daar wil hij nog stappen in zetten in de richting van B1. Met zo’n diploma kan hij verder studeren, iets waar absoluut zijn ambitie ligt.

 

Van stage tot kans op werk

“Ik was al een tijdje aan het kijken naar Kubo. Ik ben namelijk van huis uit architect en de kassenbouw spreekt mij dan ook erg aan. Ik vind Kubo vooral interessant door het internationale aspect, naast het innovatieve werk. Toen heb ik zelf contact met Kubo gezocht om hier stage te mogen lopen. Kubo heeft daarop Patijnenburg ingeschakeld om in dit traject te helpen. Daar heeft Tamara Jonkman werkconsulent bij Patijnenburg vooral veel voor mij betekend. Zij staat naast mij, geeft mij advies en helpt mij zo steeds op goed weg.“ Tamara vult daarbij aan: “Wij zijn samen met Kubo in gesprek gegaan en na afloop was iedereen zo enthousiast dat wij tegen elkaar zeiden: ‘Dit  gaan wij regelen’. Mustafa gaat vanaf maart 3 maanden stage lopen waarbij hij op de diverse afdelingen in het bedrijf gaat meehelpen; van magazijn, productie staal, productie aluminium naar werkvoorbereiding productie. Vanuit Kubo zal Bart van der Meer zijn vaste aanspreekpunt/stagebegeleider zijn. Bij goed gevolg, en daar gaan wij van uit,  zit er misschien  nog wel een contract als ontwerper in.“

 

Dolblij met Kubo

“Ik ga komende tijd natuurlijk verschrikkelijk mijn best doen om bij Kubo te mogen blijven werken”, vertelt Mustafa enthousiast. “Wij willen als gezin aan onze toekomst bouwen en de stage bij Kubo is de eerste stap op weg uit de uitkering. Want wij willen leven als gewone Nederlandse mensen. Dat betekent meedoen in de samenleving en, dus bijvoorbeeld ook, belasting betalen. Ik ben echt dolblij dat Kubo mij deze kans wil bieden.”